19 Ιουν 2024

 

Δίπλωμα Ταβλαδώρου

(η μικρή ιστορία του)

 Ο μακαρίτης ο πενθερός μου Παναγιώτης, «ανδρώθηκε» σαν ταβλαδώρος στο καφενείο «ΙΩΝΙΑ» στην Θεσσαλονίκη, στην δεξιά γωνία Αγ. Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης (Παραλιακής), ακριβώς απέναντι από το σημερινό GARCON BRASSERIE (πρώην ΤΟΤΤΗ).

Περί τα μέσα του 1960 το «ΙΩΝΙΑ» έκλεισε και οι περισσότεροι των θαμώνων του μετακινήθηκαν στο διπλανό καφενείο «ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ» που υπάρχει και στις μέρες μας. Εδώ, γεννήθηκε η ιδέα του πενθερού μου και των φίλων του να δημιουργήσουν μια λέσχη ταβλαδόρων που δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Για να μην ξεχνούμε σημαντικά γεγονότα που διαπέρασαν την Κοινωνία της Θεσσαλονίκης και κατά κάποιο τρόπο διαμόρφωσαν κάποιες γενιές, επιτρέψτε μου ως ελάχιστο σεβασμό στην Ιστορία, να αναφερθώ στην εποχή του «ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ» και των λοιπών καφενείων που επί πολλά χρόνια χάρισαν στη Θεσσαλονίκη πανέμορφες, παντοτινές, νύχτες και μέρες κι’ εποχές, χρωμάτων κι’ αρωμάτων.

Και σαν παραμύθι, «Δώστου κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει», ένα από τα πιο ωραία παιδιά αυτής της πόλης, ο Μπάμπης Ζουμπούλης, αποφασίζει να επιστρέψει από τη Γερμανία, όπου ζούσε μια περίοδο πλάι στον πατέρα του και αργότερα στο ελληνικό προξενείο του Ανόβερου και να στήσει ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόταση του αδερφού του Σάββα.

Τον Δεκ. του 1981, σε μια πάροδο της Ανθέων, τη Μαυροκορδάτου, ανοίγει το Basement σε μια υπόγεια disco που λεγόταν Regal, με υπεύθυνο τον αδελφός του Σάββα, ο οποίος γίνεται και συνέταιρος στο Basement. Ένα εξαιρετικά προχωρημένο μαγαζί της εποχής, από κάθε άποψη. Γίνεται το πρώτο όνομα και θαμώνες του γίνονται ένα κοινό από ότι πιο avant garde διέθετε η εποχή. Από trans έως άγρια νιάτα που έσκαγαν μύτη καβάλα σε μηχανές μεγάλου κυβισμού και μια μπανιέρα με μια μοντέλα εντός της! Το μαγαζί συναντά μέχρι και το Billy Bo εντός του! Μια μέρα μάλιστα που πήγαν να κλείσουν το μαγαζί οι αστυνομικοί θαμώνες πετούσαν γιαούρτια για να μην κλείσει.

 Ο «ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ» εξακολουθεί να είναι το στολίδι της παραλίας και ένα από τα ελάχιστα μαγαζιά που έχουν απομείνει στην πόλη με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την αίγλη των '90s. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, τους ποιητές, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς και τους εικαστικούς που έχουν περάσει ή συχνάζουν στον Θερμαϊκό είναι οι Τζον Λιούρι, Σαββόπουλος, Αλ Ντι Μέολα, Γκράχαμ Πάρκερ, Αγγελόπουλος και άλλοι. Δεν είναι τυχαίο που οι θαμώνες του τον θεωρούν πρώτα έναν χώρο έκφρασης και πολιτισμού κι έπειτα café-bar.

Η Amnesia, disco της περιοχής του αεροδρομίου, που λειτουργούσε χειμώνα, όπως άλλωστε και άλλες εκείνη την εποχή, όπως και η Smeraldo, μετατρέπεται από την ομάδα του Ζουμπούλη και των συνεταίρων του (Σάββα Ζουμπούλη, Σάκη Μπέρδου, Νίκου Καρατζά, Σάκη Λυπηρίδη, Κουρέτας, Πέτρου Μουρατίδη, Νίκου Αλατζά, και τελευταία και του Κώστα Καπετανίδη και του Παπαδόπουλου) σε καλοκαιρινό υπερ-κλαμπ. Φυτεύονται φοίνικες, φτιάχνεται πισίνα και η περιπέτεια ξεκινά και θα κρατήσει έως το '89. Ο δρόμος για την επιτυχία έχει ανοίξει. Μέχρι τη στιγμή που το έκλεισαν, για ευνόητους λόγους, ήταν’ πολύ μπροστά για την εποχή του και άνοιξε ένα νέο ορίζοντα. Στο μεταξύ ο Πέτρος Μουρατίδης προτείνει στο Μπάμπη και στην ομάδα του (Σάββα Ζουμπούλη, Σάκη Μπέρδο) να αναλάβει την παλιά Palladium στη Μπότσαρη και να δημιουργήσει κάτι εκεί.

Γεννιέται πρώτα το Convoy και μετά το Container, δυο club που έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στη νύχτα της πόλης. Ακόμα υπάρχουν διηγήσεις με τον Ιόλα να κατεβαίνει τη σκάλα με μια μακριά γούνα, την πρώτη γιγαντοοθόνη να παίζει το Thriller του Michael Jackson, barmen ντυμένους άλλοτε αστροναύτες και άλλοτε γυμνούς με κεραυνούς ζωγραφισμένους πάνω τους.

Σκίζει. Και το 1985, δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, για να το τοποθετήσουμε λίγο και ιστορικά, κατεβαίνουν στο κέντρο.

Κάτω από το Tiffany's στην Ικτίνου, αποφασίζουν να ανοίξουν το νέο Basement. Τα παιδιά του κέντρου προσκυνούν. Μαζί τους σιγά σιγά και όλη η πόλη. Ο θρίαμβος συνεχίζεται μέχρι που το υπόγειο κλείνει διότι το Basement ενοχλούσε γενικώς το φιλήσυχο κέντρο της πόλης και τους «sic» bourgeois θαμώνες του εστιατορίου Tiffany's που λειτουργούσε από πάνω . . .

Στο μεταξύ ένα μέρος της ομάδας, οι Βουλγαρίδης. Παγώνης και Πάππας έχει μετακομίσει στην Ανθέων, σε ένα παλιό σπίτι, που σήμερα στεγάζεται το Habanera και έχει κάνει το Housemobile. Εκεί ενώνονται ξανά τη σεζόν 86-87 και δημιουργούν ένα πραγματικά μοναδικό για την εμπειρία του χώρο, το Basemobile, που αποτέλεσε τον ναό που προσκυνήσαμε και μας βρήκε το ξημέρωμα ευτυχισμένους. Η τελευταία μετεξέλιξη του πειράματος ήταν το απόλυτο καλοκαιρινό club της Χαλκιδικής, το καλοκαιρινό Basemobile, το καλοκαίρι του 1988, σε ένα χωράφι λίγο έξω από την Καλλιθέα, στο δρόμο προς τη Σίβηρη, με σήμα κατατεθέν ένα αυτοκίνητο καρφωμένο με τη μούρη στο χώμα. Εκεί ξημερωθήκαμε δυο καλοκαίρια, να μα το θεό. Και αργότερα, στο 95-96 μόνος πια, στήνει το Spacemobile στο παλιό Acropol στη στροφή Επανωμής.

Έτσι, οι ταβλαδόροι της ιστορίας μας αυτής, καθώς τα νιάτα πλημμυρίζουν τον «ΘΕΡΜΑΙΚΟ» αναζητούν νέα στέγη στο παραδοσιακό καφενείο «ΕΜΠΟΡΙΚΟ» στην Καλαποθάκη, α’ παράλληλο της παραλιακής Λεωφ. Νίκης.

Ο μακαρίτης πενθερός μου Παναγιώτης Ποιμενίδης υπήρξε "πρύτανις" στο τάβλι και με τους φίλους του, και εκεί στο "ΕΜΠΟΡΙΚΟ" στην Καλαποθάκη, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν και να απονέμουν το Δίπλωμα Ταβλαδόρου με διοργάνωση ιδιαίτερης τιμητικής τελετής.

Εκεί λοιπόν, με κόπο αλλά και ευχαρίστηση, με συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις, με την βοήθεια του έμπειρου τυπογράφου Κ. Σακάλογλου και με τις περιορισμένες δυνατότητες της Τυπογραφικής Τεχνολογίας, καταλήγουν σ’ ένα πανέμορφο, χιουμοριστικό και πικάντικο Δίπλωμα Ταβλαδόρου, που με πολύ λίγα λέει πάρα πολλά, εδώ και 85 χρόνια τώρα . . . εκεί κάπου από το 1940.

Με μια λέξη; ΧΑΛΑΡΑΑΑ!

 Το Δίπλωμα Ταβλαδόρου δεν καλύπτεται από Πνευματικά Δικαιώματα, είναι ελεύθερο προς χρήση, και όποιος το θέλει σε επεξεργάσιμη μορφή, δεν έχει παρά να μου στείλει ένα μήνυμα στο ταχυδρομείο μου (papgas50@gmail.com) ή να με καλέσει στο 6944246444.

 ΠΡΟΣΟΧΗ !

ΔΕΝ έχουν παραχωρηθεί οποιαδήποτε δικαιώματα ειδικής χρήσης ή εκμετάλλευσης σε τρίτους και ΔΕΝ τίθεται θέμα καταβολής οποιασδήποτε αμοιβής σε οποιονδήποτε.

 

1 Ιουν. 2024

Κων-νος Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: