17 Ιαν 2024

Δένδιας και Στρατιωτική Θητεία (κληρωτοί)

Το «φινλανδικό μοντέλο» για τη στρατιωτική θητεία εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία», προαναγγέλλει ο Νίκος Δένδιας.

Εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσω κάποιες λέξεις-κλειδιά που μίσθαρνα όργανα [1] εσωτερικής και όχι μόνον προπαγάνδας πιπιλίζουν εν αγνοία ή εν προθέση. Ο σκοπός τους είναι προφανής καθώς, για να στηρίξουν τα άρρητα ρήματα ενός υπουργού που προΐσταται του σπουδαιοτέρου υπουργείου της χώρας μας, επιχειρούν να διεισδύσουν στην συνείδηση του Λαού και να φυτέψουν στο μυαλό του την εξίσωση ότι η θητεία είναι αγγαρεία.

Τί σημαίνει η λέξη Αγγαρεία;
Η λέξη προέρχεται από το περσικό
hangar που σήμαινε «βασιλικός ταχυδρόμος» και πέρασε στην ελληνική ως άγγαρος και ως άγγελος, με όλα τα παράγωγά τους.
Αγγαρεία είναι γενικώς κάθε μη αμειβόμενη υποχρεωτική εργασία και αποτελούσε θεσμό των αρχαίων διοικητικών οργανώσεων.
Συνώνυμο της αγγαρείας η λέξη
επίταξις (αν και αυτό σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο για αντικείμενα ή κτήρια). Συνήθως αφορούσε μαζική συμμετοχή, όπως στο χτίσιμο φρουρίων, φραγμάτων, δρόμων, γεφυρών κ.ο.κ. και μπορούσε να είναι έκτακτη ή και τακτική, όπως π.χ. κατά τη συγκομιδή. Διαφέρει από την κοινοτική εργασία όπου κάποιος συμμετέχει αυτόβουλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ιστορία, το χτίσιμο των πυραμίδων.
Σήμερα η μόνη μορφή αγγαρείας που υφίσταται (χωρίς να χαρακτηρίζεται έτσι) είναι, σε απόλυτους όρους, αυτή καθ' εαυτή η στρατιωτική υπηρεσία. Ο όρος «στρατολογική υποχρέωση» υποκρύπτει αυτήν ακριβώς την έννοια, διότι είναι υποχρέωση που επιβάλλεται από το κράτος (με νόμο) σε ελεύθερους πολίτες. Το ότι αυτό επιβάλλεται για την άμυνα της χώρας, αυτό, δεν προσθέτει οποιαδήποτε εννοιολογική διαφοροποίηση ή απόκλιση. Όλες οι αγγαρείες έχουν προφανή σκοπιμότητα
[2].
Άρα, η θητεία δεν μπορεί παρά να είναι αγγαρεία.

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προσανατολιζόμαστε στην υιοθέτηση του «φινλανδικού» μοντέλου, καθόσον όπως ανέφερε η Φινλανδία είναι μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας.

Αλήθεια τώρα, υπάρχει έστω και ο μεγαλύτερος ηλίθιος που να πιστεύει ότι η Φινλανδία είναι μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας; Από μόνος σου τα λες κ. Δένδια ή κάποιοι σε βάλαν να τα πεις και να διασπείρεις με τα δουλάκια σου αυτές τις απερίγραπτες και ανιστόρητες βλακείες στο πόπολο;
Έχεις μια τεράστια βιβλιοθήκη στο γραφείο σου κ. Δένδια και αντί να βάλεις τη γλώσσα σου να ρουφήξεις τουλάχιστον, την ουσία που θα έπρεπε να έχεις στο τσερβέλο σου, περί άλλα τυρβάζεις.
Έχεις ένα σωρό συμβούλους γύρω σου που σπούδασαν την Τέχνη του Πολέμου και διέπρεψαν παγκοσμίως. Κάθισες έστω και μια φορά να συζητήσεις μαζί τους; Εκ των πραγμάτων, και αναφέρομαι στις βλακείες που εξακοντίζεις, αποδεικνύεται η αβάσταχτη ελαφρότητά σου.

Και το μοντέλο το Φινλανδικό τί είναι; prêt-à-porter; ή για τους αγγλομαθείς Ready-to-wear (RTW); Πήγες ποτέ να ψωνίσεις από κατάστημα prêt-à-porter;
Όχι βέβαια, γιατί εσύ ντύνεσαι επί μέτρω και ο ράφτης σου μετράει το ύψος σου, την ντάλια σου, την μπάκα σου και τον κόλο σου για να υπολογίσει την πατιλέτα του παντελονιού και φυσικά αυτά που κουβαλάς πού τα βάζεις αριστερά ή δεξιά και ας είναι και τζούφια!

Δεν μπόρεσες ή δεν θέλησες να καταλάβεις ότι το Δόγμα της Πατρίδας μας (κυρίως αμυντικό) τίθεται σε δοκιμασίες και αλλαγές σε μια προσπάθεια να έχουμε υψηλή μαχητκή ισχύ και ενός καλά υπολογισμένου συστήματος αντίδρασης.
Σκοπίμως δεν ασχολήθηκες και γι’ αυτό δεν έχεις την παραμικρή ιδέα του τί πραγματικά συμβαίνει με αυτήν την διαβόητη αναδιοργάνωση του Στρατού που από περίφημη και ξακουστή έγινε κλωτσοσκούφι στα πόδια ευκαιριακών πολιντικάντηδων έναντι ψηφαλακίων.
Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι, στελέχη ενέδωσαν και υπηρέτησαν κατά καιρούς – προς ίδιον όφελος φυσικά – αυτές τις «λινάτσες».

Φώναξες οποιονδήποτε από τους Συμβούλους σου – τί περίεργη λέξη άραγε – να σου πουν με απλά και κατανοητά για το IQ σου λόγια, ποιος είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης των οπλιτών θητείας.
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι όλοι αυτοί οι τύποι είναι σφόδρα εμπεπλεγμένοι με την συλλογή και διανομή αχύρου, όποτε, πάρε μια απάντηση κατανοητή και από μικρό παιδάκι:
Σκοπός είναι η απόκτηση όλων των απαιτούμενων γνώσεων ώστε, να καταστούν μαχητές ικανοί να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης, να γνωρίζουν άριστα την ειδικότητά τους, να μάθουν να ενεργούν για την εκτέλεση της αποστολής της Μονάδας τους και να αποκτήσουν στρατιωτικό πνεύμα, προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους να αποδοθούν εκπαιδευμένοι στις τάξεις της εφεδρείας. Και είναι γνωστό τοις πάσι ότι η εφεδρεία πρέπει να ανακαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για επικαιροποίηση της προηγηθείσας εκπαίδευσης ενός εκάστου και την ανάπτυξη επιχειρησιακών δεσμών μεταξύ των εφέδρων μιας μονάδας.

Άραγε, σας μίλησε κανείς ή ζητήσατε εσείς να ενημερωθείτε για την ιδιομορφία του ελλαδικού χώρου, τις ντιρεκτίβες του ΝΑΤΟ περί επάνδρωσης και ετοιμότητας των μονάδων καθώς και άλλων πολλών και αδιαμφισβήτητων παραγόντων για να διαπιστώσετε ότι το «μοντελάκι» σας δεν είναι prêt-à-porter αλλά επί μέτρω, σαν τα κοστουμάκια σας;

Τί, στην ευχή του Θεού, σκεφθήκατε όταν εξαγγέλλατε ότι  είναι η φιλοδοξία σας και μάλιστα το βαφτίσατε κιόλας ως πρόγραμμα Θητεία-Ευκαιρία, κατά την τοποθέτησή σας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια;
Μόνος το σκεφθήκατε; Μήπως παίρνετε ληγμένα;
Πώς είναι δυνατόν οι μάχιμες Μονάδες στον ελλαδικό χώρο να παρέχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ακαδημαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιμους, το οποίο θα περιλαμβάνει γραμματικές γνώσεις, δεξιότητες, εργασιακή εµπειρία και επιδιώξεις οι οποίες θα παραµετροποιούνται με βάση τις απαιτήσεις των ειδικοτήτων – μια διαδικασία που θα είναι µερικώς αυτοµατοποιηµένη, ενώ θα δίνεται έµφαση σε ειδικότητες που εµφανίζουν µεγάλη ζήτηση, ειδικά στους τεχνικούς κλάδους, ενώ εξετάζεται και η εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.ά.;
Έχετε την ελάχιστη συναίσθηση του μεγέθους της βλακείας τέτοιων εξαγγελιών-φιλοδοξιών;

Από πότε κ. Δένδια, προσανατολισμοί, προθέσεις και ότι άλλο κυοφορείται στο εν τρικυμία κρανίο σας περί της σκοπούμενης αναδιοργάνωσής σας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μπορεί να βγαίνει στα μανταλάκια;
Δεν βρέθηκε κανείς από τους περισπούδαστους συμβούλους σας να σας πει την παγκόσμια και πάγια αλήθεια που λέει ότι: εάν ο εχθρός εγνώριζε τί πράττει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκα τον εχθρό.
Μήπως, συλλήβδην, σας είναι δύσπεπτο για την διανόησή σας ή μήπως σας κατέχει κάποια δυσανεξία;
Τέτοια θέματα συζητώνται εν κρυπτώ και παραβύστω και ουδέποτε δημοσιοποιούνται. Και σαφέστατα οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από την αφεντομουτσουνάρα του κάθε υπουργού άμυνας, που έτσι κι αλλιώς είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλά από τα προβλεπόμενα όργανα στην ροή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Δεν θα συνεχίσω άλλο για να μην κάψω το μυαλό μου, όσο μου απέμεινε. Ωστόσο, για να σας βοηθήσω να συμμαζευθείτε και να ορθολογιστείτε, εσείς και το «επιτελείο» σας, σας παραθέτω δύο πολύ σημαντικές τεχνικές προσέγγισης των προβλημάτων, που ακολουθούνται ακόμα και στο επιχειρηματικό κόσμο. Ειρήσθω δε εν παρόδω ότι το «επιχειρείν» αποτελεί συνέχεια των διδαγμάτων των ανά τον Κόσμο διεξαχθέντων πολεμικών επιχειρήσεων.

Αναφέρομαι λοιπόν σε δύο μελέτες παγκοσμίως γνωστές και παγίως εφαρμοζόμενες και συγκεκριμένα στην «Feasibility study» και στην «Application study». Και επειδή προφανώς δεν έχετε το χρόνο να το ψάξετε, πάρτε μια συνοπτική εξήγηση των εννοιών.
Feasibility study ή Μελέτη σκοπιμότητας ονομάζεται η αξιολόγηση της πρακτικότητας ενός προτεινόμενου πρότζεκτ ή συστήματος. Στοχεύει στο να αποκαλύψει αντικειμενικά και λογικά τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες ενός υπάρχοντος επιχειρηματικού ή προτεινόμενου εγχειρήματος, τις ευκαιρίες και τις απειλές που προκαλεί στο περιβάλλον, τους πόρους που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί και, τελικά, τις πιθανότητες επιτυχίας του. Με απλούς όρους, τα 2 κριτήρια που ορίζουν τη σκοπιμότητα είναι το κόστος που απαιτείται και το κέρδος που θα προκύψει.
Application study ή Μελέτη εφαρμογής ονομάζεται η λεπτομερής διαδικασία καθορισμού ενός συστήματος ή ενός συνόλου διαδικασιών για τον προδιορισμό λειτουργιών και προδιαγραφών που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού, προσωπικού, πόρων και μέσων για τις ειδικές ανάγκες που προσδιορίστηκαν στην μελέτη σκοπιμότητας.

Για οποιαδήποτε βοήθεια είμαι εδώ και στην διάθεσή σας, και φυσικά pro bono (εθελοντικά και όχι αγγαρευόμενος).

 

 

15 Ιαν. 2024
Κων-νος Παπανικολάου

 

 

 



[1]   ΕΤΥΜΟΛ. Σύνθ. εκ συναρπαγής από τη φράση μισθὸν ἄρνυσθαι (=εργάζομαι με μισθό), ρηματικός τύπος μισθαρνῶ.-η, -ο (Α μίσθαρνος, -ον),αρχ. αυτός που εργάζεται λαμβάνοντας μισθό.
νεοελλ. αυτός που αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασία αποβλέποντας μόνο στη χρηματική αμοιβή την οποία θα λάβει, χωρίς να ενδιαφέρεται για ηθικές αξίες, αρχές και ιδέες και ιδίως αυτήν του πατριωτισμού, π.χ. «μίσθαρνο όργανο της ξένης προπαγάνδας»

[2]    Π.χ. Με αγγάρεψε η μάνα μου να σκουπίσω την αυλή. Ή, ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού ανάγκασε την διοίκηση να επιβάλει αγγαρεία για την συσσώρευση σάκων άμμου, και να επιτάξει μερικά φορτηγά επίσης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: