26 Ιαν 2024

 ΧΩΡΙΑΝΑ  ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Αυτή η συνταγή ΔΕΝ υπάρχει πουθενά! Κάντε όσες αναζητήσεις θέλετε κι αν βρείτε κάτι πείτε το και σε μένα. Απευθύνεται στους λάτρεις/ρέκτες της Μικρασιάτικης παραδοσιακής κουζίνας.

ΥΛΙΚΑ:

  • Μισό κιλό (1/2) κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ πλιγούρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι τσιμένι (σε σκόνη)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο για το μαγείρεμα
  • Μπούκοβο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λάδι όσο χρειαστεί για να γίνουν τα υλικά μια σφικτή ζύμη

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

  • Αφού αναμείξουμε όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, και το σκόρδο στο λάδι, προσθέτουμε και ζυμώνουμε καλά τον κιμά και το πλιγούρι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και συνεκτική μάζα. Τέλος, την βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα για να δέσουν τα υλικά.

 Προσοχή! Ξεκινούμε με το λιγότερο δυνατό λάδι για τη ζύμωση και προσθέτουμε, αν χρειαστεί.

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια (συνήθως στο μέγεθος μικρού καρυδιού) για να μαγειρευτεί γρηγορότερα.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:

  • Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά
  • Ρίχνουμε νερό υπολογίζοντας να σκεπάζει τα κεφτεδάκια που έχουμε δίπλα μας και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι κι αν μας αρέσουν τα καυτερά και λίγο μπούκοβο και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια.
  • Προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα όσο νερό χρειάζεται για να καλύπτει τα χωριανά.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζεται, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το βράσιμο μέχρι να έρθει στο δόντι μας.

 Όλα τα αρτύματα είναι απαραίτητα αλλά η ποσότητά τους εξαρτάται από τις γευστικές εμπειρίες του ενδιαφερόμενου και τις ενδεχόμενες δυσανεξίες του

 ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Κων-νος Παπανικολάου


20 Ιαν. 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: