15 Νοε 2015

Με ανοιχτή την «πλαϊνή» πύλη!Ιωάννης Παρίσης
    Όλοι έχουμε δει σε διάφορες πολεμικές ταινίες, την κλασσική σκηνή όπου κάποιοι απασχολούν τον φρουρό της πύλης (δυο μεθυσμένοι, ή μια όμορφη κοπέλα, ή ένας που παριστάνει τον «σαλεμένο», ή μια γριά που «έχασε» το δρόμο της, ή μια μητέρα με μωράκι στην αγκαλιά, κοκ.) ενώ οι σαμποτέρ περνούν από το «πλάι». Κάτι ανάλογο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με τους μετανάστες που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά.
    Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, τα μεγάλα κανάλια κυρίως, μας δείχνουν συνεχώς ευγενικές νεαρές Σύριες με τα ωραία αγγλικά τους που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο, ή έναν επιστήμονα που άφησε τα πάντα για να πάει προς την Ευρώπη, ή κάποιες ταλαίπωρες μανούλες με τα μωράκια τους. Εικόνες που προφανώς συγκινούν το καθένα. Μας δείχνουν ακόμα την, αναμφιβόλως όμορφη, εικόνα των τριών γιαγιάδων που ταΐζουν ένα νήπιο από τη Συρία.
    Εικόνες που απευθύνονται βέβαια στο θυμικό των τηλεθεατών, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσουν και να τους συγκινήσουν, με απώτερο στόχο να αποδεχθούν το θέαμα των ανεξέλεγκτης άφιξης των μεταναστών. Στη πραγματικότητα όμως αποκρύπτουν, ηθελημένα ή από αφέλεια, την πραγματικότητα, αφήνοντας την «πλαϊνή» πόρτα στη διάθεση των «σαμποτέρ».
    Τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) μετανάστες πέρασαν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, από την αρχή του 2015, προερχόμενοι από διάφορες χώρες της Ασίας, κυρίως από τη Συρία. Όμως τα κανάλια βλέπουν μόνο 20, 50 ή 100 όντως θλιβερές και τραγικές περιπτώσεις παιδιών, γονιών, οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες; Ποιοι είναι, από πού έρχονται, πού πάνε; Γνωρίζει κανείς κάτι;
    Κανείς φυσικά. Διαφορετικά, κάποιοι μπορεί να ενδιαφέρονταν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που περνούν τα σύνορα της χώρας σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Ίσως έτσι να ανακάλυπταν κάποιους που δεν ήταν και τόσο αθώοι ή ταλαίπωροι μετανάστες (ή πρόσφυγες ή όπως αλλιώς θέλουν τους πουν). Ίσως έτσι να εύρισκαν και τους χθεσινούς εγκληματίες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.
    Η ανακοίνωση του Υπουργείου ΠροΠο είναι σαφής και αποκαλυπτική: «Σχετικά με την υπόθεση του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, (…)»
    «Πρόσφυγας», λοιπόν, που προσπαθούσε να «σωθεί» από τον πόλεμο στην πατρίδα του ο δράστης που πέρασε από τη Λέρο, και όχι «μετανάστης» (κατά τους φανατικούς λεξιλάγνους).
    Την κατάσταση βέβαια δυσχεραίνει η στάση της Τουρκίας και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κράτος χωρίς δημοκρατικές δομές και λειτουργίες που φυσικά συμπεριφέρεται ανάλογα και στις διεθνείς σχέσεις του. Οφείλει ωστόσο η Ευρώπη, έστω και με την ασυγχώρητη καθυστέρηση που έχει δείξει, να εξαναγκάσει την Τουρκία να συνεργασθεί και να συναινέσει στον έλεγχο των μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Καταρχήν εκείνων που ενδιαφέρονται να περάσουν στην Ευρώπη. Εκεί θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος από ειδικά συνεργεία της ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας φυσικά, η κυβέρνηση της οποίας θα πρέπει να πάψει να παριστάνει τον… χρήσιμο ηλίθιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: